Kim jesteśmy

Stowarzyszenie Ludzi Aktywnie Trenujących „AKTYWNI” jest organizacją, którą tworzą ludzie kochający sport i każdy rodzaj ruchu. Jako stowarzyszenie działamy od kwietnia 2010 roku. Natomiast wieloletnie doświadczenie zdobyliśmy będąc nieformalną grupą osób, trenujących Brazylijską Sztukę Walki Capoeira od 1999 roku.
Można powiedzieć, że stowarzyszenie początkowo powstało na rzecz Capoeira, ale od początku wiedzieliśmy, że aspiracje i zamiłowanie do AKTYWNOŚCI spowoduje chęć rozwoju i współpracy na wielu płaszczyznach sportu i ze sportem powiązanych.

A wszystko zaczęło się od… no właśnie, jak już wspomnieliśmy wszystko zaczęło się od grupy miłośników do niezwykłej sztuki walki jaką jest Capoeira. Zaczęło się banalnie, od treningów na polanie, by w końcu w 2007 roku zacząć działać jako International Capoeira Raiz i doskonalić swoje umiejętności pod okiem nauczyciela i mistrza - Mestre Bailarino. Początkowo zaczęło się od promowania działań sportu i kultury Brazylijskiej zwłaszcza na terenie Wrocławia, teraz zajęcia prowadzimy w większych miastach Dolnego Śląska. Od roku 2002 związani jesteśmy z miastem Wałbrzych, później usłyszała o naszych działaniach, Oława, Jelenia Góra oraz Lubin.

Możemy pochwalić się osiągnięciami takimi jak: organizacja cyklicznych warsztatów oraz pokazów, współpracujemy z domami kultury na terenie Dolnego Śląska. Możemy również poszczycić się pokazami w centrach handlowych, w programach rozrywkowych jak You Can Dance, Mam Talent oraz reportażach, a także występami artystycznymi oraz charytatywnymi. Stowarzyszenie AKTYWNI to współpraca ludzi z różnych miejscowości, które powstało z inicjatywy wspólnych działań na rzecz sportu i poprzez sport.

I tak do… do dnia dzisiejszego, nie przerwanie promujemy Capoeira szczególnie sekcję International Capoeira Raiz. Wspieramy i promujemy inne sporty, przede wszystkim innowacyjną formę ruchu. Współpracujemy z artystami, którzy przemieniają sport w sztukę. Dziś możemy pochwalić się współpracą z młodymi ludźmi robiącymi niesamowite rzeczy, a wszystko to poprzez ruch i zamiłowanie do aktywności fizycznej. Na naszej stronie dowiecie się o grupach artystyczno-pokazowych takich jak Enigma-Art oraz Everest, gdzie elementy akrobatyki sportowej to dla nich jak chleb powszedni. Zobaczycie również niezwykłe wyczyny młodych i „zakręconych” ludzi zakochanych w YoYo, dowiecie się kim są „Robacze YOYO Team” i jak zacząć z nimi kręcić, machać i dobrze się bawić!

Zatem!... z naszych działań mogą skorzystać wszyscy. Stowarzyszenie „Aktywni” bardzo mocno promuje wychowanie fizyczne poprzez działania kulturalne, sportowe, rekreacyjnie, głównie wśród dzieci i młodzieży, ale także wśród osób dorosłych. Dzięki temu przeciwdziałamy zjawiskom takim jak alkoholizm i narkomania wśród nieletnich, a co za tym idzie wspieramy promocję aktywnego trybu życia. Cykliczne spotkania, które organizowane są przez członków naszej organizacji, promując brazylijską kulturę, muzykę, tańce, akrobatykę, nakłaniają młodzież do nawiązywania nowych kontaktów i współpracy, co daje nam i na pewno da Tobie wiele radości, przyjemności i pożytku!